Bekijk het eens van de andere k(l)ant

Als ik op een evenement ben, zoals afgelopen weekend op het Schots Weekend met Thee met een Verhaal, dan gebruik ik die tijd ook om na te denken over onze zaak en hoe we deze kunnen verbeteren. Mensen kijken is ook interessant, en vooral om te zien hoe ze reageren op bepaalde gedragingen. Dit weekend viel me iets op, en enkele puzzelstukjes vielen gelijk op z’n plaats. Het is iets waar ik al even over aan het nadenken was: hoe komt het dat sommige klanten zo veel gedaan krijgen, maar uiteindelijk niet echt iets bijbrengen aan je business. Ze laten je denken dat ze goede klanten zijn, maar als je nuchter kijkt, steek je er steeds aan toe – omwille van dingen die er eigenlijk niet toe doen.

Etiquette

Op een markt als Het Schots Weekend kom je echt alle soorten en types mensen tegen: van het type mensen zoals hierboven omschreven, tot de überdankbare klant die zo blij was met dat gratis staaltje thee. De onbeschofte klant die zeer minachtend naar je stand kijkt, tot de overenthousiasteling. Zelf geef ik heel graag advies, ik verwacht het zelf ook als ik ergens iets koop. Een meerwaardezoeker, zeg maar. Tot op zekere hoogte, als ik voel dat het toch niets voor me is, ga ik niet meer tijd nemen. Toch merk ik dat steeds meer mensen het onderste uit de kan willen halen, en ware koopjesjagers worden. Ze kijken niet meer naar de kwaliteit, en dat is jammer. Dit zijn het type mensen die steeds maar blijven nemen, maar zelf niets geven. Op een bepaald moment in het leven botsen deze mensen tegen de muur. Want het leven is nu eenmaal geven en nemen.

De volgende stap in mijn verhaal is het bezoek van Philip Sykes, bezieler van The British School of Etiquette en sinds maandag ook mijn baas (we lanceerden The British School of Etiquette in de Benelux). De puzzelstukjes vielen nog beter in elkaar… ik vroeg of hij mee op bezoek ging naar ons BNI chapter en of hij daar een netwerktraining wilde geven. Hij aarzelde niet, graag zelfs. BNI steunt op Givers Gain, en draait om elkaar aanbevelingen geven, en daardoor zelf meer business krijgen. Hij vatte het mooi samen in de netwerktraining: de steunpilaren van BNI zijn belangrijke waarden in het leven. Geef, en je zal krijgen – en dit geldt voor zowel respect, als business als gewoon een glimlach.

Even terug naar die mensen die botweg enkel maar nemen… en die klanten, die oprecht geïnteresseerd zijn, maar weggaan omdat jij te veel energie stop in die “klant” die het onderste uit de kan wil halen… Beste ondernemer, leer grenzen stellen, leer voor jezelf als ondernemer te kiezen. Durf nuchter te kijken naar de service die je biedt, en als dat nog niet genoeg is voor bepaalde klanten, dan is dat zeker niet altijd jouw schuld en zijn die klanten misschien gewoon niet jouw ideale klant. Bekijk het leven eens vanuit de ogen van die klant die ontgoocheld weer buiten stapt, omdat hij op advies hoopte, een beetje van jouw energie, die jij in die “nemer” stopt… en het eigenlijk niet waard is.

Rise by lifting others… success is not about how much money you make, it’s about the DIFFERENCE you make in people’s life.

Wil jij weten hoe je met de juiste mindset de juiste klanten aantrekt, hoe je door etiquette de allerbeste versie van jezelf kunt worden en zo aan jouw succes, het verschil dat jij wil maken kunt werken? Neem eens een kijkje op The British School of Etiquette Benelux en wie weet volg jij binnenkort een van onze opleidingen gratis.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: