11 tips voor Instagram Advertenties

Instagram is een sterk groeiend medium met maar liefst 1 miljard gebruikers en 500 miljoen dagelijkse gebruikers. Logisch dat Instagram dan ook deel uitmaakt van jouw marketingstrategie. Elk medium vraagt een andere aanpak, maar met wat moet je allemaal rekening houden wanneer je start met adverteren op Instagram?

Er zijn drie verschillende manier om te adverteren op Instagram:

 1. Promoot een post die je al eerder hebt geplaatst via de mobiele app
 2. Maak zelf een Instagram video of foto advertentie via Facebook Ads Manager
 3. Maak zelf Instagram story advertenties via Facebook Ads Manager (hierbij moet je duidelijk aanduiden dat het gaat over een instagramstory)

1.   Niemand opent Instagram met de gedachte iets te kopen

Als mensen Instagram niet gebruiken om iets te kopen, wat zijn dan de meest voorkomende redenen om wel op Instagram te zitten?

 • Om inspiratie op te doen (geïnspireerd worden)
 • Om te zien wat vrienden, familie en influencers posten
 • Als afleiding, als ontspanning

Maar niemand opent de app met de intentie om iets te kopen. Creëer daarom advertenties die mensen inspireren. Zo zullen ze verder swipen of klikken en kun je gebruikers omzetten in klanten, omdat ze interesse tonen in wat je te bieden hebt.

2.    Gebruik visueel aantrekkelijke afbeeldingen

Instagram is een visueel en snel medium. Overtuig de gebruikers snel met visueel aantrekkelijke afbeeldingen. Ze beslissen namelijk binnen een fractie van een seconde of jouw advertentie interessant en relevant is voor hen.

Tip: Gebruik een afbeelding waar jouw product in het centrum van de aandacht staat in een natuurlijke omgeving en een goed contrast met de achtergrond.

3.    Maak advertenties die jouw doelgroep leuk vindt

Advertenties die niet relevant zijn voor jouw doelgroep, werken niet. Is jouw advertentie wel relevant? Dan wordt deze sneller opgepikt door jouw doelgroep, lokt het engagement uit en zal de advertentie meer te zien zijn in de feed van andere instagram-gebruikers.

4.    Probeer verschillende advertentiemogelijkheden

Ben je nieuw op Instagram? Of heb je al een tijdje Instagram account en wil je hierop ook gaan adverteren? Weet je niet goed welke advertenties wel en niet werken bij jouw doelpubliek? Probeer dan zoveel mogelijk advertentiemogelijkheden uit, zeker in het begin.

Er zijn heel wat verschillende advertentiemogelijkheden, hieronder een overzicht:

 • Story-advertentie: een (korte) video of foto op ‘mijn verhaal’ of ook wel ‘instagramstories’ genoemd
 • Fotoadvertentie: een advertentie met een mooi vormgegeven foto
 • Videoadvertentie: een advertentie met een (korte) video (hiervoor is ongeveer +- 30 seconden aangeraden)
 • Carrouseladvertenties: een advertentie waarin je tot 10 foto’s en/of video’s kan weergeven (deze post werkt goed indien je meerdere producten wilt laten zien of als je een verhaal wilt vertellen)
 • Collectieadvertentie: inspireer je doelgroep met verschillende producten op één pagina waar de producten direct gekocht kunnen worden.
 • Branded content ads: promoot een post van een influencer waarmee je samenwerkt, zo ben je niet afhankelijk van het organisch bereik van de influencer zelf maar kan je dit een duwtje geven en jouw eigen doelgroep bereiken met een eigen gekozen budget.

Iedere doelgroep vindt een andere advertentie leuk. Probeer daarom eens verschillende types uit om te zien welke het beste scoort bij die van jou. Dit kan je testen met kleine budgetten van 5 tot 20 euro per dag, per advertentie, gedurende 3 tot 5 dagen. Werkt een advertentie helemaal niet goed? Haal hem dan zeker al eerder offline.

Heb je een advertentie type gevonden die werkt voor jouw doelpubliek? Blijf dan zeker testen door jouw advertentie te blijven optimaliseren. Gebruik eens een andere soort foto of tekst en zie wat het resultaat is.

5.    Vergeet de ‘20% tekst’-regel niet

Zowel op Facebook als Instagram wordt er streng gekeken naar de ‘20% tekst’ regel in afbeeldingen. Een advertentie afbeelding mag maximaal 20% tekst bevatten.

Hoe ga je jouw doelgroep duidelijk maken wat je wil zeggen zonder al te veel tekst op de foto te plaatsen?

 1. Een korte bondige tekst in de foto met een uitgebreide tekst onder de advertie of een duidelijke call-to-action.
 2. In plaats van tekst in de foto een krachtige foto die voor zichzelf spreekt en alleen tekst onder de foto.

6.    Advertenties voor, met en door echte mensen

Advertenties met mensen met een natuurlijk look, niet eerst door photoshop gehaald, scoren beter. Waarom? Jouw doelgroep kan zich beter identificeren met jouw bedrijf of product, doordat ze zich beter kunnen identificeren met de mensen op de foto.  

Gebruik User Generated Content voor jouw advertenties om meerwaarde te creëren voor jouw doelgroep. Wist je dat 92% van de consumenten vertrouwt op de aanbeveling van vrienden en familie? Daarnaast vertrouwt 70% online-aanbevelingen van mensen die ze niet kennen. De conversieratio zal ongeveer met 4.6% verhogen als je foto’s van jouw klanten hergebruik. 65% van de consumenten geeft aan zich vereerd te voelen wanneer hun foto gebruikt wordt. Wil je zelf een foto gebruiken van jouw klanten? Stuur hen dan eerst een berichtje of ze hiermee akkoord gaan.

7.    Lok (re)actie uit (call-to-action of CTA)

Je kan call-to-actions toevoegen aan jouw Instagramadvertenties. Hieronder even een aantal voorbeelden die je kan gebruiken:

 • Apply Now
 • Book Now
 • Contact Us
 • Call Now
 • Download Now

Bekijk welke CTA past bij jouw post. Het moet namelijk een meerwaarde geven aan de advertentie. Zorg er ook voor dat de CTA naar een relevante landingspagina verwijst en responsive is op mobiele apparaten.

8.    Gericht adverteren

Zorg ervoor dat de juiste mensen jouw advertentie zien. Je kan namelijk verschillende doelgroepen tegelijk aanspreken met verschillende advertenties. Beslis voor het opzetten van jouw advertentie welke doelgroep je wenst aan te spreken. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Advertenties tonen aan de meest loyale volgers om hen met speciale aanbiedingen voor hun loyaliteit te belonen, om nieuwe producten te testen of gewoon om hen te bedanken
 • Look-a-like audience, dit zijn gebruikers die een soortgelijk online gedrag vertonen als de doelgroep die jou nu al volgt. De kans is dan ook groter dat je met deze doelgroep sneller een succesvol resultaat behaalt.

9.    Maak ook een persoonlijk account aan

Maak voor jezelf ook een privé account aan, ook als Instagram jou persoonlijk niet echt interesseert. Volg hier een aantal concurrenten op en bekijk hoe zij hun marketingstrategie op Instagram toepassen. Vanuit een privé account kan je je verplaatsen in het beeld van jouw klant. Welke advertenties werken bij jou wel/niet en waarom (niet)?

10.  Gebruik succesvolle designs

Niet elke foto is geschikt om te gebruiken voor een advertentie. Zeker niet op Instagram, waar alles draait om mooie foto’s. Deze type foto’s zouden voor goede reacties zorgen op Instagram:

 • Lichte foto’s
 • Foto’s met natuurlijk licht, in plaats van kunstlicht
 • Foto’s met koele, dominante kleuren (bv. blauw of grijs) in plaats van rood of geel.
 • Foto’s met slechts één dominante kleur

11.  Instagram advertenties is een investering op lange termijn

In vergelijking met Google Ads Campagnes waar je meteen jouw omzet omhoog ziet gaan, is Instagram een investering op lange termijn. Zoals eerder besproken zitten gebruikers niet op Instagram om iets te kopen, maar om geïnspireerd te worden. De eerste stap met jouw advertenties is dan ook jouw doelpubliek inspireren.

Heb je jouw doelpubliek geïnspireerd? Dan zullen ze met veel plezier jouw account volgen. Yes, zo ben je een stap dichter om deze volger om te zetten in een betalende klant. Jouw focus moet dan ook liggen op het winnen van nieuwe klanten of volgers op lange termijn, niet op omzetstijging op korte termijn.  

Ziezo, je bent helemaal klaargestoomd om zelf aan de slag te gaan met Instagram advertenties. Zie je het toch niet helemaal zitten of weet je niet waar te beginnen. Geen nood. We helpen je met veel plezier verder! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of schrijf je in voor een van onze Instagram workshops.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: