5 valkuilen bij het schrijven van teksten

Heb jij al eens een tekst geschreven die minder bereik had dan je had gehoopt? Dan ben jij waarschijnlijk in één van deze valkuilen getrapt. Teksten schrijven… het lijkt simpel, maar niets is minder waar. Om de aandacht van jouw lezer te krijgen én te behouden, komt er heel wat bij kijken.

Vermijd volgende 5 valkuilen bij het opstellen van je tekst. Een gewaarschuwd schrijver is er… meer dan twee waard!

Valkuil 1: Zaai geen twijfel

Als ondernemer wil je een product en/of dienst verkopen aan jouw klanten en wil je hen ook duidelijk maken dat jij de beste bent. Al ben je (te) vaak onzeker over jezelf. Door zelf woorden te gaan gebruiken die jouw onzekerheid blootleggen, gaan jouw klanten twijfels krijgen bij jouw product en/of dienst. Dat is net wat je niet wil, toch?.

Zo gebruiken heel wat vrouwen van nature het woord ‘misschien’ meer dan mannen, net omdat ze zich bescheiden willen opstellen of omdat ze onzeker zijn over zichzelf. (Trouwens, geheel onterecht, dames! You rock!) Door onzekere woorden zoals ‘misschien’ en ‘gewoon’ te gebruiken, zaai je onnodige twijfel bij jouw potentiële klanten. Je wil net dat ze klant worden bij jou omdat jij de beste bent in jouw vak. Straal dit dan ook uit.

Wat je NIET zegt: … dan is dit misschien iets voor jou.
Wat je WEL zegt: … dan is dit iets voor jou.

Merk je het verschil?

Valkuil 2: gebruik zo weinig mogelijk hulpwerkwoorden –

Lezers hebben niet veel tijd en willen zo snel mogelijk de informatie krijgen naar waar ze op zoek zijn. Hulpwerkwoorden maken jouw teksten onnodig sloom en lang. Je kan ze dus beter vermijden of zelfs weglaten.

Hoe kan je dit concreet aanpakken? Hieronder een voorbeeld:

MET hulpwerkwoorden: Hij zou zich in zo’n situatie met minder hulpwerkwoorden kunnen redden.
ZONDER hulpwerkwoorden: hij redt zich in zo’n situatie met minder hulpwerkwoorden.

Valkuil 3: Geef niet alles weg

Wat is het doel van jouw tekst? Of het nu gaat om een blogpost of een nieuwsbrief? Je wil dat deze gelezen wordt. Om ervoor te zorgen dat jouw lezers ook daadwerkelijk alles lezen, mag je niet alles weggeven  van in het begin. De essentie van jouw boodschap staat onderaan in het blogbericht of de nieuwsbrief.

Valkuil 4: Wees niet altijd overdreven vriendelijk

Van nature uit willen we allemaal overdreven vriendelijk zijn naar onze klanten, logisch. Wij doen dit en jij doet dit waarschijnlijk ook. En daar is zeker niets mis mee. Maar soms hoef je niet zo extreem vriendelijk te zijn. Denk maar aan call to actions. Deze moeten echt direct zijn.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Download nu
  • Boek met 30% korting
  • Probeer gratis uit

Valkuil 5: het woord dus en uitroeptekens

Nu ben je vast aan het nadenken of jij deze gebruikt in jouw teksten? We letten er vaak niet op, maar we gebruiken allemaal vaak het woordje ‘dus’ en een uitroepteken om iets duidelijk te maken.

Het woordje dus kan je (bijna) altijd weglaten. Je schrijft het makkelijk omdat je het ook vaak gebruikt in spreektaal. Maar wanneer je jouw tekst hardop leest, valt het op.

Je bent enthousiast over iets wat je te zeggen hebt en je gebruikt op het einde van een zin een uitroepteken om dat te benadrukken. Maar wist je dat als je een uitroepteken moet gebruiken, jouw zin niet krachtig genoeg is? Gebruik dan ook krachtigere woorden en laat het uitroepteken weg. Woorden hebben een grotere impact dan leestekens.

Zo, nu kan je weer aan slag met teksten zonder in deze 5 valkuilen te trappen. Ondervind vind je nog steeds stroefheid tijdens het schrijven van jouw nieuwsbrieven of blogberichten? Weet je helemaal niet waar te beginnen? Dan kunnen wij jou zeker helpen. Neem dan zeker contact met ons op.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: